Wanneer je aderen niet meer werken zoals ze zouden moeten, krijgt u langzaamaan dikkere benen. Dit zal in het begin alleen bij de enkel zijn, en met name in de avond. Echter, als je aderen nog meer verslechteren blijven je benen de hele dag dik. Dit zullen dan niet alleen de enkels zijn, maar ook de onderbenen.

Hoe weet je of er vocht in je benen zit?

Dit kun je zien omdat de enkels dik zijn, en je ze daardoor minder soepel kunt bewegen. Wanneer de onderbenen ook vocht bevatten zie je dit ook, daarnaast blijft er een putje in je been staan wanneer je er met een vinger op drukt. Ook kunnen je benen moe en zwaar voelen, of juist heel gespannen. Dit gaat vaak gepaard met spiertrekkingen of krampen. Deze krampen komen het vaakst voor in de nacht. Een ander vervelend teken is dat de benen kunnen gaan jeuken en pijn doen.

Ook kunnen de bloedvaten gaan opzwellen waardoor er spataderen ontstaan. De huid van de enkels en onderbenen kan ook veranderen. Dit kan:

  • Gaan verkleuren, van lichtbruin tot heel donkerbruin maar soms ook blauw of dieprood
  • Gaan schilferen, ook kunnen er harde plekken ontstaan in de huid
  • Makkelijk beschadigen, hierdoor kan er een wond ontstaan die moeilijk dicht gaat

Wat is de oorzaak?

De slagaderen in je lichaam zorgen ervoor dat het bloed vanuit je hart naar alle lichaamsdelen worden gebracht. Via de aderen stroom je bloed vervolgens weer terug naar het hart. Er zijn drie dingen die er voor zorgen dat het bloed uit je benen terugstroomt naar het hart namelijk:

  • De spanning in de vaatwand
  • De druk van de spieren op je aderen
  • De kleppen in je aderen

Wanneer de wand van je aderen slap wordt en de kleppen ook niet meer goed kunnen sluiten blijft het bloed in uw been ‘staan’. Dit zorgt ervoor dat de druk in je aderen toeneemt, waardoor er vocht door de aderwand kan lekken. Dit zorgt er voor dat er meer vocht in je benen terechtkomt, waardoor je been gaat opzwellen.

Hoe kun je voorkomen dat er vocht in je benen komt?

Wil je voorkomen dat er vocht in je benen komt, dan is voldoende beweging sowieso belangrijk. Door dit op regelmatige basis te doen verbetert de terugstroom van het bloed. Daarnaast is het ook nodig je benen te zwachtelen.

Vooral wanneer er veel vocht in de benen te vinden is, moeten deze regelmatig worden ingezwachteld. Dit zorgt ervoor dat de zwelling verminderd. De zwachtels blijven dag en nacht zitten en in het begin met je been dagelijks opnieuw worden gezwachteld. Later zal dit drie keer per week zijn, net zo lang totdat het been niet meer dik is.

Op het moment dat het been dan niet meer dik is, is het aan te raden elastische steunkousen te gaan dragen. Deze drukken op de aderen en ondersteunen hiermee de terugstroom. Dit zorgt ervoor dat de klachten worden verminderd. Wel is het belangrijk met een aantal punten rekening te houden:

  • De kousen moeten nauw om het been sluiten en goed passen, ze worden dan ook aangemeten zodat ze perfect zijn afgestemd op jouw been.
  • Het is belangrijk dat de kousen elke dag gedragen worden, van het moment dat je opstaat totdat je weer naar bed gaat.
  • Krijg je last van irritatie of jeuk, was het been dan minder vaak met zeep en smeer hem ’s nachts in met een vette crème.
  • Elke 6-9 maanden moeten de kousen vervangen worden, omdat het elastiek dan te slap is geworden.

Lees ook: Hoe zorg je voor meer ruimte in je kledingkast?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here