Moet je regelmatig de baan op met de auto? Breng je heel wat uren door op de autosnelweg? Dan heb je vast al gemerkt dat niet iedereen even goed met de wagen kan rijden. Soms er ontstaan er erg gevaarlijke situaties door onverantwoorde manoeuvres van andere chauffeurs. Voel je je soms wat onzeker achter het stuur of raak je snel gefrustreerd? In dit artikel lees je hoe zelfverzekerd achter het stuur zit en zo een topchauffeur wordt!

Angst- of paniekaanval

Toen je leerde autorijden, ging je met knikkende knieën naar de rijschool. Na een aantal lessen groeide je zelfvertrouwen en intussen ben je een ervaren chauffeur. Maar zelfs ervaren chauffeurs kunnen plots een paniek- of angstaanval krijgen in de auto. Wat ook vaak gebeurt: niet meer durven autorijden na een ongeluk. Eigenlijk moet je na een ongeluk zo snel mogelijk terug achter het stuur kruipen om de schrik te overwinnen, maar er zijn veel mensen die dat niet durven en bijgevolg niet of amper nog de auto uit de garage halen. Voel je dat je onzeker achter het stuur zit of heb je wel eens last van een paniekaanval? Dan moet je nodig aan je zelfvertrouwen werken.

Zelfverzekerd achter het stuur

Wees gerust: veel mensen kruipen angstig of onzeker in de wagen, als passagier én als chauffeur. Het is een kwestie van te bepalen welke triggers bij jou angst of paniek uitlokken. Eenmaal je weet wat je angstig maakt, kan je dat probleem aanpakken. Schiet je al in paniek bij het idee dat je moet starten op een helling en ben je bang om stil te vallen? Dan moet je extra oefenen op starten op een helling totdat je er supergoed in bent. Dan heb je geen reden meer om onzeker te zijn. Geraak je om een of andere reden toch in paniek, dan is het aan jou om jezelf zo snel mogelijk tot rust te brengen. Ademhalingsoefeningen zijn hiervoor een goede techniek.

Laat je begeleiden

Merk je dat je rijangst te groot is, dan doe je er goed aan om met een psycholoog te gaan praten. Het probleem zit echter tussen je twee oren en erover praten kan helpen. Merk je dat de onzekerheid ontstaat omdat je de kunst van het autorijden eigenlijk niet goed genoeg beheerst? Zoek dan een rijschool in Antwerpen of Brussel, zodat je extra lessen kan nemen. Door rijlessen te nemen in een grote stad, oefen je meer op gevaarlijke of stressvolle situaties dan als je op het platteland met de auto rijdt. En zo word jij een topchauffeur!