Zijn jullie van plan naar Gran Canaria op vakantie te gaan? Dit grote eiland in Spanje heeft vrijwel het hele jaar warme temperaturen en weinig regen, waardoor het de perfecte plek is voor een zonvakantie! Wil je niet alleen maar in de zon op het strand liggen? Ook dan is deze vakantiebestemming goed te doen, wat naast mooie stranden zijn er ook geweldige natuurgebieden en mooie idyllische dorpjes te vinden. Doordat het klimaat in Gran Canaria zo gunstig is, wordt het eiland ook wel ‘Eiland van de Eeuwige Lente’ genoemd, en dat is wat ons betreft helemaal terecht. In dit artikel geven wij je de lekkerste tips voor een vakantie op Gran Canaria.

Cultuur snuiven op vakantie

Wil jij jouw vakantie graag beginnen met een dag cultuur snuiven? Dan zit je op Gran Canaria zeker goed! Doordat dit eiland is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen, kun je niet alleen genieten van veel verschillende landschappen, maar ook mooie dorpjes en straatjes waarbij het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. De wijk La Vegueta, in de hoofdstad Las Palmas, is de oudste wijk in de stad. Hier vind je de Santa Ana kathedraal, de kleine kerk Ermita de San Antonio Abad en Casa de Colón, het huis van Columbus. Wil je graag zo veel mogelijk zien, maar heb je hier niet veel tijd voor? Dan kun je ook nog gebruikmaken van de sightseeing bus. Deze bus brengt je langs alle belangrijke plekken en attracties.

Een andere mooie plek om te bezoeken is de bedevaartplaats Teror. Deze is vooral bekend vanwege de basiliek. Deze kun je vinden op de Plaza Nuestre Señora del Pino. De basiliek komt uit 1767 en is vooral bekend door het beeld van de heilige maagd Maria. En ga je er op zondag heen, dan kun je ook nog genieten van een weekmarkt.

De geschiedenis van de Guanchen

Tegenwoordig zijn er voornamelijk Spanjaarden te vinden op Gran Canaria, maar voordat de Spanjaarden lang geleden aankwamen op het eiland, woonden hier de Guanchen. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke bewoners van het eiland, en hun geschiedenis kun je op twee plekken bekijken. Bij het dorp Agaete vind je het archeologische park Parque Arqueológico del Maipés. Een heilige plaats met meerdere grafheuvels met ongeveer 700 graven van zeker 1300 jaar oud. Ook bij de grot la Cueva Pintada in Gáldar kun je meer over de geschiedenis te weten komen. Er zijn prehistorische grottekeningen te zien van de zon- en maankalender, en is het museum kun je goed zien hoe het leven er in die tijd uitzag.

Genieten van de zon dankzij het gunstige klimaat

Gran Canaria heeft een subtropisch klimaat, wat betekent dat de zomers hier altijd lang en droog zijn, maar ook de winters erg zacht zijn. Gemiddeld is het in de winter nog steeds 20 graden, dus ook wanneer je wil overwinteren is deze plek ideaal. De zon schijnt hier dan ook elke dag 8 tot 9 uur, en in de zomer kun je altijd rekenen op temperaturen van 30 graden en hoger. Dit betekent automatisch dat ook het zeewater altijd lekker is, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Bezoek het dorp Mogán

Als je dan op Gran Canaria bent, is het zeker de moeite waard het dorp Mogán te bezoeken. Dit was vroeger een klein vissersdorp, maar door de vele toeristen is de plek enorm gegroeid. Toch kun je hier nog steeds veel terugzien uit de tijd dat het nog een vissersdorp was. Het contrast is hier echter wel groot. Aan de ene kant heb je de kleine huizen van de vissers, die op lijken te gaan in de grijze kleuren van de bergen, en aan de andere kant heb je de nieuwe gebouwen die gebouwd moesten worden voor de toeristen. Deze zijn groot, kleurrijk en hangen vol met bloemen. Al met al een heel mooi beeld dus, zeker wanneer je door de verschillende, smalle straten loopt. Het ene moment zie je de vissers die doen wat ze moeten doen, en het andere moment loop je langs nieuwe huizen met kleurrijke bloemen.

mogan
Het pittoreske Mogán

Ben je met je gezin op vakantie, en heb je meer behoefte aan iets anders? Bezoek dan eens een attractiepark, want ook die zijn te vinden op Gran Canaria. In het zuiden van het eiland zijn de meeste parken te vinden, simpelweg omdat hier ook de meeste toeristen zijn. Zo vind je hier Aqualand Maspalomas, het grootste waterpark van de Canarische Eilanden. In Mundo Aborigen kun je ontdekken hoe de oorspronkelijke inwoners leefden, en ook Palmitos Park is zeker een aanrader als je ook graag wat natuur wil zien.

Het lekkerste eten op het eiland

Voordat je op vakantie gaat wil je natuurlijk een paar dingen checken. Zo kun je op bestereistijd.be nakijken wat de weersvoorspellingen zijn voor jullie vakantie, en kun je door middel van dit artikel al een aantal uitstapjes voor jezelf opschrijven. Maar je bent natuurlijk ook heel benieuwd naar het eten op Gran Canaria. Gelukkig zit ook dat goed, want er zijn een aantal lekkere specialiteiten die je zeker moet proberen.

Denk bijvoorbeeld aan papas arrugadas, dat zijn aardappeltjes, die je combineert met een mojo verde of mojo picón saus. Daarna is het tijd om de ropa vieja te proeven, dit kun je het beste omschrijven als een stoofpotje. Ook gofio escaldao is een aanrader, dit is ambachtelijk graangerecht van de oorspronkelijke bewoners. Heb je zin in soep? Ga dan voor de waterkerssoep, potaje de berros. En wil je een lekker visgerecht, dan is la vieja sancochada een echte aanrader. Dit is gedroogde zoute vis met aardappelen en zoete aardappelen.