Yoga wordt steeds populairder, vooral omdat het je sterker en soepeler maakt maar ook omdat je er een rustgevend gevoel van krijgt wanneer je klaar bent. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke goed voor je geest. Alleen, wat doet yoga nou precies met je lichaam? Dat lees je hier.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten yoga die je kunt beoefenen dus wanneer je hiermee wilt beginnen is het een goed idee je hierin te verdiepen. Op die manier kom je erachter welke soort het beste bij jou past. Onderstaand vind je de verschillende soorten:

  • Hatha – dit is de klassieke yoga vorm waarbij je vooral afwisselt tussen verstilde en dynamische houdingen. Hatha zorgt voor ontspanning, rust, geeft energie en vermindert stress.
  • Flow – hierbij worden de verschillende houdingen afgewisseld met vloeiende bewegingen. Hierbij komt alles vooral in een iets hoger tempo voorbij dan bij de Hatha les.
  • Vinyasa – ook hier worden er verschillende houdingen met elkaar afgewisseld, maar gaat alles op het ritme van je ademhaling. Dit zorgt voor rust maar heeft ook een positief effect op je zelfvertrouwen.
  • Power – dit is een uitdagende en fysiek krachtige yoga vorm waarbij het hele lichaam is betrokken en de focus wordt gelegd op het ontwikkelen van je spieren.
  • Yin – bij deze yoga vorm doe je de verschillende houdingen vooral zittend of liggend waarbij je spieren ontspannen blijven en je druk uitoefent op het bindweefsel en je gewrichten.
  • Mindful – hierbij is meditatie ook belangrijk, wat tot stand komt met actieve vormen en verfijnde bewegingsoefeningen.
  • Kundalini – volg je een les van deze yoga soort dan is het de bedoelingen dat je een hogere staat van je bewustzijn bereikt en je jonger gaat voelen door middel van praktische oefeningen en ademhalingsoefeningen.

Wat doet yoga met je lichaam?

Zoals je hierboven ziet zijn er dus veel verschillende soorten yoga te vinden met allemaal een ander doel. Maar wat doet yoga dan precies met je lichaam? Ten eerste vergroot het je flexibiliteit en zorgt het ervoor dat je lichaam vitaler en beweeglijker wordt. Ook verkleint het de kans op blessures en versterkt het je botten en spieren, al is het wel afhankelijk van welke soort yoga je doet.

Ook zorgt het ervoor dat je bloeddruk omlaag gebracht wordt omdat de oefeningen erg ontspannend zijn. vooral de savasana en mediteren kunnen je hierbij helpen. Je leert als het ware te schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Niet alleen je bloedcirculatie wordt door alle verschillende houdingen verbetert, maar ook je zuurstofopname. Dit komt omdat je heel bewust bezig bent met je ademhaling. Ook zorgt yoga ervoor dat je meer energie krijgt en minder gestrest bent.

Lees ook: Waarom zijn droogbloemen zo populair?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here