De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm gestegen, waardoor het meeste vastgoed enorm duur is geworden. Doordat de vraag naar woningen groot is en de rente in 2022 meerdere keren is verhoogd, kan het kopen van een huis een grote uitdaging zijn. De kans is groot dat er meer gegadigden voor de te koop staande woning zijn en daarnaast zorgt de stijgende rente ervoor dat het lastiger wordt om grote geldsommen te lenen.

Om jouw nieuwe huis te kunnen bekostigen zul je een geschikte partij moeten vinden om een hypothecaire lening bij te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een bank, maar ook bij verzekeringsmaatschappijen en andere instellingen kun je terecht om een lening voor jouw nieuwe huis te regelen.

De woning als onderpand

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, zal de partij die de lening uitgeeft de hypotheek op de betreffende woning laten vestigen. Hierbij geeft de lening uitgever natuurlijk niet zomaar een grote geldsom aan jou, hiervoor vraagt de uitgever om een onderpand. Jouw woning is in dit geval het onderpand voor de hypothecaire lening. Op deze manier heeft de bank of verzekeringsmaatschappij meer zekerheid, wanneer je bijvoorbeeld de lening niet meer af kan betalen.

Dit is echter niet de enige zekerheid die een hypotheekverstrekker wil hebben. Over de hypothecaire lening dient rente te worden betaald, wat meestal maandelijks gebeurt. Voor veel mensen zijn deze maandelijkse lasten het meest belangrijk. Je moet dit bedrag immers kunnen betalen, om aan de hypotheekverplichtingen te kunnen voldoen.

De maandelijkse lasten zijn voor veel mensen een probleem geworden, nu de rente wordt verhoogd en de hypotheekrente hierdoor ook hoger wordt. Waar je voorheen voor 2% rente kon lenen, heb je vandaag de dag met ruim 4% te maken. Deze verdubbeling zorgt er ook voor dat je twee keer zoveel moet betalen voor dezelfde hypothecaire lening. Voor veel mensen is dit niet te betalen, waardoor ze dus minder kunnen lenen.

Welk bedrag kan ik lenen?

De hoogte van jouw hypothecaire lening hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk wat je maandelijkse inkomen is. Indien je samen met je partner een huis wil kopen, wordt er naar beide inkomens gekeken. Daarnaast speelt het leenbedrag en de waarde van het huis een rol. Indien je, voordat je op huizenjacht gaat, wil weten wat jouw mogelijkheden omtrent hypothecaire leningen zijn, kan je met een lening simulatie alvast een schatting maken.