Steeds meer mensen kiezen voor de installatie van een traplift in hun woning. Trapliften zijn een oplossing voor mensen die een dagje ouder worden en mensen met beperkte mobiliteit die hun woning veilig en toegankelijk willen houden. De plaatsing van een traplift kan voorkomen dat je je vertrouwde huis moet verlaten om in een appartement of woonzorgcentrum te gaan wonen.

Soms schrikken mensen er echter voor terug om een traplift te laten plaatsen, omdat ze denken dat hun trap dan niet langer beloopbaar zal zijn. Een traplift kan echter ook aan de binnenzijde van een trap worden geïnstalleerd, en dat biedt verschillende voordelen.

Waarom kiezen voor een traplift aan de binnenzijde van je trap?

Een installatie aan de binnenzijde van een trap, betekent dat de traplift wordt bevestigd aan de zogenaamde ‘spilzijde’, ofwel de kant van de trap waar de treden het smalst zijn. Het belangrijkste voordeel van de installatie aan de binnenzijde is een optimaal ruimtegebruik.

Doordat de brede kant van de treden bij dit type installatie vrij blijft, kunnen bezoekers en andere bewoners de trap nog steeds gewoon gebruiken, terwijl de persoon met beperkte mobiliteit beschikt over de traplift.

Een traplift aan de binnenzijde van een trap is ook vanuit esthetisch oogpunt soms de beste oplossing. Afhankelijk van het type trap kan een installatie langs de binnenzijde ervoor zorgen dat de traplift visueel beter integreert in het ontwerp van de trap.

Installateurs, zoals TK Home Solutions, geven meestal ook de voorkeur aan een plaatsing langs de binnenzijde. Niet alleen is de installatie dan eenvoudiger, het zorgt ook voor meer stabiliteit, op die manier blijft ook de veiligheid van andere trapgebruikers gewaarborgd.

Toegankelijkheid en veiligheid van de trap

Een traplift zorgt ervoor dat een woning met één of meerdere verdiepingen volledig toegankelijk blijft voor mensen die moeilijk of helemaal niet kunnen stappen. Maar veel mensen wonen niet alleen in hun woning of ze krijgen regelmatig bezoek, van familie of een hulp in huis. In dat geval is het belangrijk dat de trap ook gewoon beloopbaar blijft.

Bij een trap met bochten is het in principe ook mogelijk om de traplift langs de brede kant van de treden te plaatsen, en in een beperkt aantal gevallen zal dat niet anders kunnen. Het wordt dan echter voor andere gebruikers minder comfortabel of zelfs onmogelijk om de trap nog te gebruiken.

Om te weten wat er in jouw woning mogelijk is, kun je best een vrijblijvende afspraak maken met een installateur. Die komt dan ter plekke om je trap, de traphal en de overloop op te meten, de mogelijkheden en traplift prijzen met je te bespreken.

Hoe verloopt de installatie?

Bij de installatie van een traplift komt heel wat kijken, en het is een belangrijke ingreep in je woning, maar dankzij de moderne techniek is het proces eenvoudiger dan veel mensen denken. De meeste installaties duren niet langer dan één dag.

Bij een trap met bochten bestaat de rail uit verschillende stukken, afhankelijk van de lengte van de trap en het aantal bochten. De rails worden bevestigd aan de traptreden, bij voorkeur dus op het smalle stuk van de treden. Mocht dat niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor het behouden van een marmeren trap, kan de rail ook aan de muur worden bevestigd.

Het enige verschil met de installatie op een rechte trap, is dat er op een trap met bochten meer beugels worden geschroefd om voor extra stabiliteit te zorgen in de bochten. Er hoeven dus geen gaten te worden geboord in de muren, en als er aan de binnenzijde van je trap een trapleuning zit, kan deze gewoon vrij blijven zodat andere gebruikers de leuning kunnen vastnemen en de trap veilig gebruiken.