Kleding is belangrijk, zeker wanneer je kind in de puberteit terecht komt. Vanaf dat moment willen ze namelijk vaak ergens bij horen of meegaan met bepaalde trends. Daarnaast willen ze ook graag verantwoordelijk zijn en zelf hun kleding uit kunnen kiezen. Daarom krijgen veel kinderen vanaf 12 of 13 jaar kleedgeld. Je zorgt er op die manier niet alleen voor dat ze een stukje meer verantwoording krijgen, want zij moeten er nu voor zorgen dat er geschikte en passende kleding in de kast ligt, maar daarnaast is het ook handig. Op die manier kan je kind namelijk leren hoeveel geld kleding kost, en wat er gebeurt als je het kleedgeld niet uitgeeft aan kleding, maar aan een nieuwe game bijvoorbeeld.

Voor hoeveel kleedgeld ga je?

Hoeveel kleedgeld jij aan je kind geeft, dat is afhankelijk van verschillende punten. Zo moet je budget het toe kunnen laten, maar ook moet er gekeken worden naar wat er allemaal voor dat geld gehaald moet worden. Kijkend naar het gemiddeld zou je ongeveer 50 euro per maand kwijt zijn. Hier zit dan ook een jas bij en ondergoed.

Wanneer jij met je kind afspreekt dat hij geen schoenen en jassen hoeft te kopen, of geen bad- en sportkleding, dan kan dit bedrag aangepast worden. Ook de leeftijd speelt mee, want een kind van 12 geeft waarschijnlijk nog niet zoveel uit aan kleding als een kind van 16 jaar. Onderstaand vind je een lijstje met de gemiddelde bedragen per leeftijd volgens het Nibud:

  • 12 jaar: 30 tot 45 euro
  • 13 jaar: 45 tot 50 euro
  • 14 jaar: 50 euro
  • 15 jaar: 50 tot 55 euro
  • 16 jaar: 55 tot 60 euro
  • 17 jaar: 60 euro
  • 18 jaar: 65 euro

Uiteraard is dit een gemiddelde en dien je voor jezelf te kijken of dit haalbaar is. Vanaf 15 jaar gaan kinderen vaak werken, en vullen ze het bedrag voor het kleedgeld zelf aan. Ook kun je er op dat moment voor kiezen geen kleedgeld meer te geven, maar dit wordt niet vaak gedaan.

Geld voor kleding en zakgeld

Geef je naast kleedgeld ook nog zakgeld, dan zou je dit ook kunnen combineren. Kies bijvoorbeeld voor een balans waarbij er genoeg geld is voor kleding maar ook om leuke dingen te kunnen doen of te kunnen sparen voor een game. De meeste scholieren krijgen maandelijks hun kleedgeld maar je zou er ook voor kunnen kiezen dit om de maand te doen, zeker wanneer er ook maandelijks zakgeld wordt gegeven. Daarnaast is een ander goed moment om kleedgeld te geven ook wanneer je de kinderbijslag ontvangt. Echter zit je dan wel met het nadeel dat je kind direct voor drie maanden geld krijgt. Kijk hiervoor dus vooral naar je kind; denk je dat hij in staat is dit over drie maanden te verdelen, of is de kans groot dat het al binnen een week op is?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here