Er zitten vlekken in je mooie, stoffen bank en je weet niet goed hoe je deze eruit moet krijgen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om je bank weer schoon te krijgen, wat ook zeker nodig is. Doe je dit namelijk niet, dan kunnen de vlekken in de stof gaan trekken waardoor het veel lastiger is dit weer schoon te krijgen. In dit artikel lees je een aantal tips voor het schoonmaken van je stoffen bank.

Maak je stoffen bank vrij van kruimels

Voordat je de bank gaat schoonmaken is het eerst heel belangrijk dat je deze volledig vrijmaakt van stof, kruimels en haren. Zeker als je huisdieren en/of kinderen hebt is de kans heel erg groot dat je van alles op, onder en tussen de bank vindt. Klop de kussens uit en maak alles vrij van stof en kruimels. Doe dit met een stofzuiger, het liefst met een speciaal opzetstuk voor de bank. Kunnen de kussens van de bank er niet uit? Gebruik dan de stofzuigerslang om alles tussen de kieren weg te krijgen.

Shampoo voor een textielbank

Heb je een textielbank? Dan is je bank schoonmaken met shampoo een goedkope manier om je bank schoon te krijgen. Daarnaast is het voordeel dat je bank ook nog eens heerlijk ruikt nadat je hem behandeld hebt. Wel is het zo dat je deze manier het beste kunt toepassen op een net-ontstane vlek. Door de shampoo onverdund aan te brengen op de vlek en deze met een vochtige doek in te masseren kun je de vlek verwijderen. Wanneer de shampoo is gaan schuimen kun je dit met een droge doek verwijderen van de bank. Daarna moet je de plek uiteraard goed laten drogen, en je zal zien dat de vlek nagenoeg weg is.

Stinkt je stoffen bank?

Wordt er gerookt in huis, ruikt je bank muf of stinkt hij zelfs? Dan kun je hier schoonmaakazijn voor gebruiken. Gebruik hiervoor één deel schoonmaakazijn met één deel lauw water en doe dit in een plantenspuit. Spuit vervolgens de bank hier mee in. Dit kan alleen bij stoffen banken, en niet bij banken van leer of iets anders. Zorg ervoor dat je vanaf een afstand sprayt, zodat niet de hele bank nat wordt.

Laat dit vervolgens een nacht intrekken en zorg ervoor dat de bank in de tussentijd niet wordt gebruikt. De volgende dag zal de bank weer lekker ruiken. Stinkt je bank echter heel erg, dan zou je dit een paar keer moeten herhalen.

Gebruik soda voor je bank

Je ziet soda erg vaak terugkomen als het gaat om het schoonmaken van meubels, en ook bij het schoonmaken van je bankstel helpt soda je. Doe een paar scheppen soda in een emmer heet water en laat dit vervolgens goed oplossen. Drenk vervolgens een spons in het sop en neem daar de bank of je eetkamerstoelen mee af. Nadat je dit hebt gedaan dep je het droog met een doek en klaar ben je! Dit werkt niet voor hardnekkige vlekken, maar wel voor een opfrisbeurt.

Vlekken in stoffen bank verwijderen

Heb je een penstreep of andere inktvlek op de bank, dan kan melk je hier goed bij helpen. Drenk hiervoor een doek in de melk en dep daar vervolgens de vlek mee in. De combinatie van het vet dat in de melk zit en de inkt zorgt ervoor dat de vlek verdwijnt. Hierna kun je de bank met een droge doek reinigen, of de hierboven geschreven opfrisbeurt met soda toepassen.

Is de vlek er niet uit? Maak dan een sopje van water en een beetje wasmiddel en gebruik dit op de vlek. Zorg dat het wasmiddel goed is ingetrokken en maak de vlek vervolgens goed nat. Leg er nu een laken of dunne doek op en ga hier overheen met een strijkijzer, net zo lang totdat de vlek droog is.

Lees ook: Kleedgeld voor pubers; hoeveel geld geef je?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here