Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een bloedprop. De wanden van bloedvaten horen glad te zijn, zodat het bloed normaal door de vaten kan stromen. Echter wanneer je een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte hebt, of wanneer je rookt kan de wand beschadigen. Dit wordt ook wel slagaderverkalking genoemd. Op het moment dat dit gebeurt kan de slagader dichtslippen en gedeeltelijk afsluiten, dit is vaak het geval in de halsslagaders. Wanneer dit gebeurt kan de halsslagader kapot gaan aan de binnenkant. Ook kan het zijn dat er een abnormale bloeddoorstroming wordt veroorzaakt. er zal dan een bloedstolsel ontstaan die met de stroom meegevoerd wordt naar de hersenbloedvaten, waar hij een totale afsluiting kan veroorzaken.

Andere oorzaken van een herseninfarct

Een TIA, zoals een herseninfarct ook wel genoemd wordt, kan ook ontstaan wanneer je last hebt van een onregelmatige hartslag. Door deze onregelmatigheid kan er een bloedstolsel veroorzaakt worden in de boezem van je hart. Deze wordt vervolgens met de stroom van het bloed meegevoerd naar het hoofd. Vervolgens zal de stolsel een totale afsluiting veroorzaken in een hersenslagader.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat het een aangeboren afwijking is. Alle baby’s hebben een opening met een klepje tussen de linker en rechter boezem. Bij één op de vier volwassenen is dit klepje nooit volledig gesloten geweest na de geboorte. Wanneer dit het geval is kunnen er klachten ontstaan omdat er bloed uit de rechterboezem stroomt naar de linker. Hierdoor kunnen er bloedproppen ontstaan, die vervolgens een TIA kunnen veroorzaken.

Wat zijn de grootste risicofactoren?

Er zijn een aantal risicofactoren die het ontstaan van een TIA kunnen vergroten. Dit zijn het hebben van een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol, maar ook roken en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag kunnen dit vergroten. Ook drugsgebruik brengt een risico met zich mee, met name XTC en cocaïne. Ook wanneer je dit in het verleden hebt gebruikt.

Daarnaast doe je er goed aan elke dag minimaal een halfuur te bewegen, want wanneer je minder dan een halfuur beweegt per dag vergroot je het risico ook. Als laatste is het ook zo dat, wanneer je familieleden hebt met hart- en vaatziekten, bij jou het risico ook groter is. Dit is vooral het geval bij ouders en broers of zussen.

Lees ook: Hoe verwijder je een tekenbeet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here