Als het buiten erg warm is, is de kans aanwezig dat je last krijgt van warmte uitslag. Dit kan in principe bij iedereen voorkomen, maar je ziet er voornamelijk bij baby’s. Wat deze uitslag precies is, wat de oorzaak ervan is en hoe je er vanaf komt, lees je in dit artikel.
Wat is warmte uitslag?
Warmte uitslag is een huidaandoening. Hierbij ontstaan kleine rode of doorzichtige bultjes of blaasjes van ongeveer 2 mm groot die erg kunnen gaan jeuken. Deze bultjes ontstaan wanneer het ontzettend warm is. Andere namen voor warmte uitslag zijn ook wel warmtebultjes, zweetbultjes, hitte uitslag of zweetuitslag.
Je vindt de bultjes vooral in het gezicht, de nek, borst, liezen en de oksels maar kunnen uiteraard ook op andere plekken voorkomen. Deze uitslag is onschuldig maar kunnen we heel erg vervelend zijn. Hoewel iedereen hier last van kan hebben, zie je het vooral bij baby’s. Dit komt omdat een baby nog niet zelf kan bewegen en dus veel op één plek ligt. De warmte kan dan minder goed wegkomen, waardoor deze bultjes ontstaan.
Wat is de oorzaak?
Deze vervelende, jeukende bultjes ontstaan wanneer de huid zijn warmte niet meer kwijt kan. Onder de huid zitten namelijk allemaal zweetkliertjes die zweet produceren wanneer het heel warm is. Via afvoergangen zijn deze klieren verbonden met onze poriën. Het zweet wordt via deze kanalen vervoerd naar het huidoppervlak zodat de huid weer kan afkoelen. Maar wanneer deze afvoergangen verstopt raken of scheuren kan het zweet niet meer weg. Doordat zweet erg zout is kan het de huid gaan irriteren en kunnen er kleine ontstekingen en irritaties ontstaan. Dit uit zich vervolgens in de warmtebultjes. Heb je te strakke kleding aan, dan is de kans groot dat je last krijgt van deze uitslag. Daarnaast is het zo dat vooral bij baby’s de bultjes ook in de huidplooien te vinden zijn.
Hoe verdwijnt warmte uitslag?
De lichte vormen van deze uitslag verdwijnt vanzelf weer, hiervoor is dan ook geen behandeling nodig. Wanneer je last hebt van de jeuk kun je hier een verkoelende gel of lotion voor gebruiken. Ook talkpoeder kan hierbij helpen. Een vette crème of zalf kun je beter niet gebruiken omdat dit de huidporiën afsluit. Wanneer dit gebeurt kan het zweet geen kant meer op.
De ernstigere vormen verdwijnen niet vanzelf. Hiervoor kun je dan ook het beste naar de huisarts gaan zodat hij een diagnose kan stellen en een ontstekingsremmende crème voor kan schrijven. Meestal is dit corticosteroïdencrème. Bij Miliaria pustulosa kan het nodig zijn dat er een antibioticakuur wordt voorgeschreven.
Tips voor de uitslag
Gelukkig kun je er zelf grotendeels voor zorgen dat de bultjes snel weer verdwijnen. Door de jeuk te verzachten en de oorzaak weg te nemen door verkoeling te zoeken. Dit kan op de volgende manieren:
- Luchtige kleding – Zorg er bij warm weer voor dat je luchtige kleding aan hebt. Meerdere lagen is tijdens de warmte ook echt niet nodig. Bovendien kan je zo veel beter de warmte kwijtraken. Luchtdoorlatende kleding is gemaakt van linnen of katoen.
- Koele ruimtes – Zorg ervoor dat de ruimtes waar je je vaak bevindt koel is en goed geventileerd wordt. Een rooster of raam openzetten in de slaapkamer kan hierbij al heel goed helpen.
- Gebruik geen zeep – Wanneer je last hebt van warmtebultjes kun je het beste in bad of onder de douche gaan zonder zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat de huid geïrriteerd kan raken en dat maakt het alleen nog maar erger.
Lees ook: De badkleding trends van 2021
[…] Warmte uitslag; wat is dit precies en hoe ontstaat het? […]